Hoofdstuk 1 – gedeelte

Powys, Wales, tegenwoordige tijd. Ergens in de open vlakte staat een eeuwenoude obelisk met tekens in een vreemde taal. Voor mijn afstudeerproject koos ik deze oteen om te onderzoeken. Mijn naam is Nigel Dawson en ik heb de laatste zes jaar archeologie, cultureelhistorische antropologie en oude talen gestudeerd op de universiteit van Cambridge. Ik ben bijna klaar met mijn derde studie, oude talen, en deze steen heeft me de laatste jaren ontzettend gefascineerd. Het kostte me enige mollete, maar uiteindelijk wist ik de universiteit ervan te overtuigen een beetje geld voor mijn project te reserveren. Aangezien de faculteit niet zoveel geld heeft, moest ik ook andere geldstromen aanboren; iemand die me een trustfund kon geven zodat ik meer middelen had voor het onderzoek. Via de universiteit kwam ik in contact met Steve Gates, een internetondernemer meteen uitgesrpoken interesse in alles dat met oudheid te maken heeft, dus ook de oude talen. Hij heeft in het recente verleden grote sommen geld gedoneerd aan de faculteit, en toen hij hoorde van mijn afstudeerproject werd hij erg geïnteresseerd. Echter, aangezien hij de hoofddonateur is van mijn project, kreeg hij de controle over de hele operatie rond het object. Hij gelooft zelfs dat hete en oude Keltische wijsheid bevat. Er is niet veel bekend over deze oude beschaving, maar het is wel bekend dat zij enige teksten hebben opgeschreven – in Ogham – op een aantal houtblokken en stenen. De druïden – als zij ooit echt hebben bestaan – schijnen een soort spirituele leiders te zijn geweest en wilden, volgens de legende, hun lessen niet genoteerd zien. Over het waarom kan men alleen maar raden. Maar er wordt gezegd dat zij zich op deze manier trainden om alles uit het hoofd te leren.

Hoe dan ook, zelfs ik kon het mis hebben met mijn theorie, en dus moet ik met een open vizier in het avontuur stappen. Meneer Gates heeft opdracht gegeven een kampement op te zetten, op een paar honderd meter afstand van de schriftsteen, zoals ik het object noem. Dankzij de onbeperkte bronnen heb ik toegang tot de nieuwste van het nieuwste ultramoderne apparatuur. Natuurlijk was het eerste dat ik deed de steen dateren op de geijkte methode, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik gebruikte natuurlijk de C4-methode, maar dat bleek geen eenduidig resultaat op te leveren. De steen leek niet te passen in welk bekend tijdperk dan ook, en daarom moesten we andere manieren zien te vinden om erachter te komen uit welke periode het object stamde. Meneer Gates had een team van experts rondom mij samengesteld uit verschillende vakgebieden, van internetspecialisten tot beveiliging en zelfs een helderziende. Ik was bepaald niet blij met deze helderziende, maar aangezien het niet mijn geld is bepaalt meneer Gates uit wie het team bestaat. Dankzij zijn computerspecialisten ontdekte ik dat de steen zelfs ouder was dan de Kelten. Hij kon niet door de Picten zijn gemaakt, want die hadden verder noordwaarts geleefd. De Saxen hebben nooit Wales veroverd, en voor zover ik wist was geen enkele andere beschaving daarin geslaagd.

De Romeinen noemden dit gedeelte van het Britse schiereiland Cambria, en bij gebrek aan een betere omschrijving noem ik de beschaving die deze steen gemaakt heeft Cambrianen. Zoals ik al zei werd de steen gemaakt voordat de Kelten hier leefden, en ik dateerde hem in de Cambrische tijd. Ik moet nog veel meer studie verrichten naar deze beschaving, maar de steen is in ieder geval bewijs dat zij al een soort schrift hadden. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat hier een beschaving heeft geleefd, aangezien de Kelten hier vanaf 2000 voor Christus schijnen te hebben gewoond. Een paar jaar geleden had iemand anders al resten gevonden van graven die teruggaan tot wel 2500 voor Christus, maar aangenomen werd dat het om Keltische graven ging. I durf te beweren dat die graven eigenlijk Cambrisch van oorsprong waren.

Geef een antwoord