Luciano Ventura Tiago

Noem mij een complottheorist, maar ik krijg langzaam het gevoel dat Luciano Ventura (de vader van Gláucio en Marcia) zo’n 15 jaar geleden in Angola getuige is geweest van iets dat het daglicht niet kan verdragen. Dat hij daarom met vrouw en – toen nog – 3-jarige dochter het land is ontvlucht om te ontsnappen aan een gruweldood.
Nu, anno 2015, mogen zijn vrouw, dochter en zoon na enig gestiechel (excusez le mot) in ieder geval in Nederland blijven. Maar vader Luciano mag doodleuk alsnog terug.

Wie niet weet wat ik bedoel: Luciano Ventura is verdacht geweest van oorlogsmisdaden in Angola. Daarvan is hij intussen vrijgesproken, maar de Nederlandse autoriteiten houden desondanks vast aan de zogeheten 1F-status. Luciano Ventura mag dus – zoals het er nu uitziet – alsnog terug naar Angola, terwijl vrouw en kinderen in Nederland mogen blijven. Dat laatste is natuurlijk goed nieuws. Maar een gezin heeft idealiter toch beide ouders nodig?

Laten we even voor het gemak aannemen dat Luciano Ventura inderdaad getuige is geweest van enrnstige misstanden in dat land. Dan is een vlucht naar de beschaafde wereld – die wij menen te bevolken – toch een logische reactie? Als iemand dan daadwerkelijk wordt teruggestuurd naar het land dat hij juist heeft willen ontvluchten vanwege de misstanden, wat denken jullie dat er dan gebeurt? En nogmaals, laten we er voor het gemak even van uitgaan dat hij getuige is geweest van gruweldaden. Hoe groot is de kans dat zo’n getuige een terugkeer naar zo’n land overleeft? En als hij de terugkeer al overleeft, hoe lang zou zo iemand dan nog te leven hebben, gedwongen om elke minuut van de dag achterom te moeten kijken of hij veilig is?

We gaan er met zijn allen prat op als we niet alleen een kind uit de oorlog halen, maar ook de oorlog uit een kind. De Nederlandse staat stuurt nu willens en wetens een vader en echtgenoot terug naar een hel die hij circa 15 jaar geleden juist ontvlucht is.
Wie is dan de echte oorlogsmisdadiger???

Geef een antwoord