Spina Bifida

Ik heb haar altijd gekend als een vrolijke meid, vol levenslust en een positieve levenshouding. Als ik dan bedenk, dat zij als kind werd geboren met een open rug, dan vind ik het nog steeds verwonderlijk dat zij zo’n zachtaardige meid is geworden. Zij is geboren met Spina Bifida, de Latijnse naam voor wat in het Nederlands een open rug inhoudt. In haar allervroegste levensjaren moest zij tal van operaties ondergaan om deze geboorteafwijking hersteld te krijgen. Gelukkig was de oudoom van haar vader een bekend chirurg in Zuid-Europa, en heeft hij de eerste paar operaties voor zijn rekening gehouden.

Niet omdat ik er medelijden mee wil wekken, maar omdat ik denk dat het verhaal dat ik vertel, dat slechts een paar jaar van haar leven behelst, zeer zeker de moeite waard is om te vertellen. Het is een verhaal over het overwinnen van angsten, over familieproblemen, over een andere cultuur en over het gevecht voor vrijheid van een dochter tegen haar orthodoxe ouders. Het valt allemaal te lezen in De adelaar en het serpent en De adelaar en de beer, twee romans in een trilogie over het leven van Natasha, verteld door mijn ogen.

Hieronder volgt een uitsnede van een hoofdstuk uit het tweede deel:

Haar moeder was door de jaren heen herhaaldelijk naar specialisten geweest, zowel in Spanje als Frankrijk. In Spanje werkte een oudoom van Natasha’s vader als chirurg, gespecialiseerd in vergroeiingen en botafwijkingen. Hij had een zeer goede reputatie in heel zuidelijk Europa, zo scheen het. Hij nam dan ook de eerste operatie van Natasha voor zijn rekening zodra zij oud genoeg was om te reizen, samen met haar moeder. Volgens haar eigen zeggen was zij destijds een jaar of drie. Hoe een kind van die leeftijd zo’n ontzettend zware operatie kon verdragen, was mij een raadsel. Zelf had ik nooit van mijn leven zo’n soort operatie hoeven te ondergaan, dus was het voor mij moeilijk voor te stellen welk een impact een open rug op het leven van zo’n jong kind moest hebben. Maar zij verzekerde mij ervan dat zij – hoewel zij aanvankelijk best schrik had voor de operatie – het helemaal niet eng had gevonden. Een kind van die leeftijd is blijkbaar nog tamelijk onbevangen.

Geef een antwoord